Вступ України до ЄС значно посилить загрозу стагнації у молочарстві

08 травня 2023, 15:20 2318

Товарність, купівельна спроможність та доступність зовнішнього ринку — це напряму пов’язані речі. Експорт до ЄС надзвичайно сильно вплинув на два явища — зростання товарності та заміну жиру на внутрішньому ринку.

Ці явища також прямо пов’язані, і їх ріст був передбачуваним. Масло моноліт — у ЄС. Видалений жир можна замінити іншим і продати всередині країни. Про це говорить голова Громадської ради при Держпродспоживслужбі України, міжнародний експерт FAO з питань ветеринарної медицини та безпечності харчових продуктів Віталій Башинський, передає аналітичне агентство «Інфагро».

«Товарність буде повільно, але збільшуватися. На мою думку, вступ України до ЄС значно посилить загрозу стагнації у молочарстві. Це може відбутися через недосконалість системи виробництва, простежуваності та контролю. Але ті, хто пристосуються першими, просто вибухнуть високою товарністю, якістю та прибутками», — говорить експерт. 

Віталій Башинський додає, що перехід від оплачуваного оператором ринку державного контролю на рівні самовідбору зразків до рандомного контролю на ринку за рахунок держави зробить життя фальсифікаторів просто нереально важким та прожене фальсифікат під входи метро та на погано контрольовані агропродовольчі ринки. 

«В ЄС немає місця фальсифікації, але є місце новим продуктам із чесним маркуванням. Сирний продукт без молока. Чому б і ні, якщо він безпечний, а маркування містить усю необхідну інформацію про це?» — констатує він.