Війна зробила нерентабельним вирощування в Україні корисних комах для теплиць

09 серпня 2024, 08:00 3259

Наявний обсяг ринку ентомофагів, яких використовують для знищення шкідливих комах, зробив нерентабельним їх вирощування в Україні.

Про це виданню Delo.ua розповів голова департаменту електронної комерції дніпровської компанії «Екокультура» Сергій Назімов. 

Він зазначив, що основними покупцями корисних комах для закритого ґрунту традиційно є тепличні комбінати. До війни найбільшим споживачем ентомофагів були теплиці так званого «томатного регіону» навколо Енергодара, де розташована Запорізька АЕС. У цьому профіцитному з погляду енергозабезпечення регіоні працювало дуже багато фермерських овочевих теплиць, але російська окупація і зупинка електростанції фактично знищила тепличну галузь у регіоні.

Сергій Назімов підкреслив, що через війну попит на ентомофагів закритого ґрунту в Україні значно скоротився і підтримується коштом великих виробників овочів та фруктів: «Уманського тепличного комбінату», виробника соків «Галіція», господарств-виробників овочів для мережі АТБ та декількох інших великих гравців. 

Крім стискання ринку, за його словами, вирощування ентомофагів в Україні стало невигідним через два об'єктивні фактори. 

По-перше — маточне поголів'я комах вирощують лічені біолабораторії на планеті, такі як бельгійська Biobest або американська Bioprotection. Виростити комах з якісними параметрами та плодючістю є дорогим і технологічно складним завданням. Тому більшість біолабораторій, зокрема в Україні, не вирощують власне маточне поголів'я, а розмножують у себе партії елітних ентомофагів. На жаль, війна, зупинка авіасполучення та черги на кордонах зробили Україну невигідним місцем для репродукції хижих безхребетних.

По-друге — проблеми в енергосистемі та логістиці. Експорт комах європейському покупцю, що раніше практикували українські компанії, зараз є складним завданням: найпопулярніші види кліщів-ентомофагів перевозять з лабораторії в рефрижераторах за температури 12-16°С. Їх бажано доставити на тепличний комбінат і розсадити на рослини не довше ніж за кілька діб. З огляду на непередбачуваність енергопостачання української біолабораторії-розплідника і можливі затримки на кордоні, експорт стає занадто ризикованим.