Виробникам вигідніше продавати вершкове масло в Україні, ніж експортувати

14 липня 2024, 13:53 1198

Український ринок масла, на відміну від світового, демонструє стабільне, але не стрімке зростання цін.

Українські продавці не встигають реагувати на суттєві цінові коливання на світовому ринку, повідомляє «Інфагро».

«В Україні поки що не дуже багато бажаючих експортувати масло, хоча можливості зовнішніх продажів виглядають досить привабливо. Навіть за більш вигідної експортної ціни більшість провідних виробників віддають перевагу торгівлі фасованим маслом на внутрішньому ринку і не поспішають розвантажувати склади, продаючи моноліт. Експорт менший, і це означає, що запаси масла більші порівняно з минулим роком, оскільки його споживання навряд чи зросло за такої високої ціни. Пік у виробництві масла вже минув, це також впливає на збільшення ціни», — пояснюють фахівці.

Втім, експорт масла все ж таки є, і за мірою його зростання на внутрішньому ринку воно буде дорожчати, прогнозують експерти. Водночас ціни на селянське масло в другій половині червня дещо стабілізувалися, оскільки ринок цього товару менш залежний від експорту.

«Спреди — не літній товар, але зважаючи на дорожнечу масла, попит на дешеві альтернативи високий, і виробники намагаються випускати більше різних жирових сумішей, ніж зазвичай. У другому півріччі випуск спредів також буде значним, оскільки масло навряд чи подешевшає», — вважають спеціалісти.