Відкриття портів не принесе аграріям зростання цін на зернові

28 липня 2022, 08:00 11928

Помилково думати, що відкриття портів призведе до зростання цін на зернові. Однією з цілей було отримання більш високої ціни для сільгоспвиробника, але зараз зрозуміло, що в результаті аграрій не отримає більше коштів, можливо, буде ще й менше.

Таку думку висловив директор ТОВ «Агровей Логістік» (AgroWay) Юрій Ровицький під час онлайн-зустрічі Trend&Hedge Club. 

«Питання не в готовності трейдерів купувати зерно у аграріїв з місця, а в тому, що буде обмежена кількість трейдерів, які готові будуть купувати. Наприклад, в порт «Південний» маленький трейдер не піде, великих цікавить насамперед страхування. Я не впевнений, що страхові компанії будуть готові страхувати на території України», — зазначає Юрій Ровицький.

За його словами, на сьогодні, ніхто з учасників ринку не розуміє, на яких умовах працюватиме угода про відкриття одеських портів. 

«Є низка питань: як формуватимуться наступні конвої після проходу першого судна, як буде проходити розмінування чи забезпечення безпечного фарватеру, що зі страхуванням. Багато питань і головне — чи буде забезпечена безпека Одеського регіону під час відкриття портів. Чи не поступаємося ми безпекою цілого регіону задля того, щоб нагодувати світ», — коментує Юрій Ровицький.

Він також розповів, що відповідно інформації, яка шириться ринком, буде лише 20 суден, які погоджені комісією та мають право заходити у визначені угодою порти. За умови низької пропозиції відразу почне рости ціна на перевезення і фрахт. 


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua