Деблокада портів: як експорт зерна морем вплине на курс гривні

27 липня 2022, 11:10 16069

Експорт зерна з України морським коридором має стартувати цього тижня. Це дозволить Україні отримати валютну виручку та, відповідно, вплине на курс гривні.

Про це розповів експерт з економічних питань Данило Монін в коментарі Finance.ua.

За його словами, морський експорт зерна може стабілізувати курс валют, хоча й не варто очікувати від нього надто багато.

«Крім зерна, є ще багато факторів, що впливають на курс, — перекази з-за кордону або, особливо, фінансова допомога, ситуація з якою поки що незрозуміла. І в цьому сенсі експорт зерна не є найголовнішим», — вважає експерт.

За прогнозом Данила Моніна, у разі повноцінного запуску зернового експорту морем у серпні курс долара не зросте більше ніж 38-39 грн, якщо ж експорту не буде, або він працюватиме з перебоями через обстріли росії, за долар будуть віддавати не менше ніж 40 грн, а то й більше.

У свою чергу економіст, виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук заявив «Еспресо», що рівень, на який Нацбанк вивів обмінний курс гривні, близький до рівноважного. 

«Якщо Україна зможе вивозити зерно, то є перспективи укріплення гривні у даній ситуації. Зрозуміло, що ситуація хитка, і сьогодні вона розвивається одним чином, а завтра через зміни на полі бою все може піти іншим. Але той рівень, на який Нацбанк вивів обмінний курс гривні, близький до рівноважного. На найближчу перспективу можемо вважати, що курс 36,6, як заведено говорити, буде зберігатися навіть за можливості експорту зерна минулого та нового врожаїв, тобто є перспектива укріплення валюти», — прокоментував Боярчук.