В імпортованому з Єгипту арахісі виявили отруйні речовини

30 січня 2023, 19:00 1722

Перевищення максимально допустимих рівнів афлатоксинів (В1) виявлено в шкаралупі арахісу, що постачався з Єгипту через Польщу до України.

Про це говориться у повідомленні Головного управління Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Одеській області.

«Попереджаємо щодо можливості реалізації товару на території регіону. Доводимо до відома операторів ринку про необхідність вилучити його з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», — підкреслили у відомстві.

Уточнюється, що експортером у Єгипті є компанія ASM for Consulting and Export Agicultural Products, імпортер у Польщі — Atlanta Poland S.A., одержувач в Україні — ТзОВ «Ласощі Юкрейн» (вул. Височана, 13-Г,  м. Городенка, Івано-Франківська обл., 78100).


Для довідки: афлатоксин-В1 – отруйна речовина для людей і тварин, яку виділяють деякі види мікроскопічних цвілевих грибів. Він викликає злоякісні пухлини та цироз печінки, а також знижує імунітет. За сильного отруєння афлатоксином-В1 можливі набряк мозку та гостра печінкова недостатність.