Туреччина постачатиме в Україну обладнання для переробки агропродукції

25 квітня 2022, 14:22 3020

Туреччина може стати одним із найважливіших постачальників обладнання для переробки української сільськогосподарської продукції.

Про це йшлося під час зустрічі першого віцепрем’єр-міністра — міністра економіки України Юлії Свириденко з міністром торгівлі Турецької Республіки Мехметом Мушем, говориться у повідомленні українського міністерства. 

Як зазначається, через війну рф проти України тимчасово недоступна можливість українського експорту через морські порти.

«У зв'язку з тимчасовою втратою морської логістики ми повинні переорієнтуватися з обсягів у тоннах на обсяг у грошах. Це означає — експортувати в основному перероблену продукцію. Для цього українським підприємствам потрібне технологічне обладнання під ключ. Туреччина може бути одним із важливих постачальників. Тут ключове — надання турецькою стороною експортного фінансування поставок обладнання для українських замовників», — зауважила Юлія Свириденко. 

Також зазначається, що наразі важливим є відновлення виробничих ланцюгів, за якими турецькі компанії постачали в Україну власну сировину для переробки та подальшого експорту або продажу на внутрішніх ринках. Зараз багато компаній призупинили такий формат співпраці через воєнні ризики, тож Мінекономіки працює над налагодженням їх функціонування.