ЗВТ Україна-Туреччина: в угоді прописані унікальні умови

18 лютого 2022, 14:45 1205

Угода про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною передбачає застосування двосторонніх захисних заходів у разі спричинення шкоди або загрози шкоди національним виробникам.

Про це розповіла керівник практики міжнародної торгівлі юркомпанії «Ілляшев та партнери» Олена Омельченко у блозі на AgroTimes.

Вона зазначила, що шкода може загрожувати українським виробникам, зокрема виробникам тепличних овочів, через скасування або зменшення ввізного мита, це в свою чергу може призвести до різкого зростання імпорту з Туреччини. Тоді український бізнес може себе захистити.

«Подібних положень немає в жодній угоді про вільну торгівлю, що уклала Україна. Бізнес зможе звернутись до уповноважених органів (скоріше за все, до Мінекономіки та Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі) з проханням негайно провести розслідування та застосувати двосторонні захисні заходи щодо такого імпорту. Заходи можуть бути застосовані у вигляді мита, однак не вище режиму РНС або базової ставки ввізного мита, зазначеної в угоді на 2 роки, з правом продовження до 3 років», — пояснила експерт.

Водночас, за словами Олени Омельченко, для українських виробників залишилась можливість захисту внутрішнього ринку шляхом застосування антидемпінгових, компенсаційних та спеціальних заходів у відповідності до вимог СОТ.

«Таким чином, наразі перед українським бізнесом стоїть завдання ознайомитись із новими умовами торгівлі, проаналізувати переваги та ризики. Якщо стане очевидним, що втрат не уникнути, бізнес в особі галузевої асоціації має звертатися до Кабінету Міністрів України та парламенту із проханням передбачити компенсації, які можуть бути у вигляді дозволеної субсидії або поліпшення умов виробництва товару в Україні. Я зі свого боку порадила би не відкладати це питання, а звертатися вже зараз — до ратифікації угоди у Верховній Раді, бо після вступу документа в силу бізнесу залишиться один варіант: захищати свої інтереси шляхом порушення розслідування та вимагати застосування захисних заходів», — підсумувала вона.