Тіньовий ринок борошна цього року сягне 40%

28 жовтня 2022, 08:00 2612

Прогнозований обсяг виробництва борошна цього року становить 1 млн 800 тис. т, це більше, ніж минулого року. Збільшення обсягів пов’язане з тим, що цього року очікується не менше 40% борошна «в тіні».

В різні періоди тіньовий ринок борошна коливався від 20 до 30%. Про це розповів директор спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський під час бізнес-конференції «Український хліб, крупи, борошно та макарони на шляху до ЄС». 

Ключовими факторами ринку борошна, з якими Україна стикнулась в умовах повномасштабної війни, за словами експерта, є: втрата чи зупинка потужностей, складність обліку виробництва борошна, порушення логістичних ланцюгів, міграційні процеси, складність прогнозування споживання, значні перехідні залишки пшениці, формування значних залишків висівок, регіональний перерозподіл виробництва і споживання борошна, підвищення вартості ресурсів, коливання цін та курсу валют, значні логістичні втрати. 

«З урахуванням заблокованого, а потім обмеженого морського експорту в Україні сформувались значні перехідні залишки агропродукції. Левова частка зерна, яке експортується, — це минулорічний урожай. Те, що аграрії зібрали вже поточного сезону, формує негативний тренд на ринку зерна. Потрібно врахувати той факт, що зерно, яке  залишається тут, гірше за якістю, ніж те, що ми відправляємо. І нам потрібно працювати з цим продуктом», — зазначив директор спілки «Борошномели України».


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua