Сільське господарство — найрентабельніша галузь економіки України

09 серпня 2018, 11:56 5003

Рівень рентабельності операційної діяльності підприємств сільського, лісового та рибного господарства у 2017 році склав 22,7% проти 8,9% в цілому по економіці України. 

Про це розповів директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, говориться у повідомленні інституту.

За його словами, підприємства галузі одержали майже 79,1 млрд грн чистого прибутку, що є найвищим показником серед усіх видів економічної діяльності і майже на 25 млрд грн перевищує прибуток промисловості.

«Сільське господарство забезпечило 43,5% чистого прибутку усіх підприємств України. При цьому прибутки одержали 86,1% підприємств сільського, лісового та рибного господарства проти 72,5% в цілому по економіці», — зауважив науковець.

Водночас торік прибутки  підприємств сільського господарства зменшилися проти 2016 року на 11,6 млрд грн, а частка збиткових підприємств зросла з 12,3% до 13,9%, наголосив академік.

«Слід також враховувати, що на оплату праці у рослинництві витрачається лише 5,2% витрат на виробництво продукції рослинництва, а на продукцію тваринництва — 7,6%. Тобто відносно висока прибутковість сільського господарства поки що не забезпечує відповідного зростання доходів зайнятих у галузі і сільського населення», — підсумував Юрій Лупенко.