Про це повідомляє Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
«Цей закон запроваджує сучасні європейські стандарти безпечності для всіх матеріалів, що контактують із харчовими продуктами — від паковання, посуду, тари та кришок до обладнання, що використовується у виробництві харчів», — пояснили у відомстві.
Документ встановлює чіткі вимоги до безпечності харчового паковання та матеріалів, які не повинні виділяти у продукти шкідливих речовин чи сторонніх запахів.
Закон зобов’язує виробників та імпортерів:
Матеріали, виготовлені до 19 листопада 2025 року, можуть перебувати в обігу до завершення строку придатності.
«Тобто бізнес матиме час для планової заміни паковання, а споживачі — поступовий перехід на безпечні матеріали. Це рішення дозволить уникнути дефіциту пакувальних матеріалів і водночас забезпечить дотримання вимог безпеки», — зазначив голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.
Мета закону — захистити здоров’я споживачів, гармонізувати українські стандарти з нормами ЄС і гарантувати, що кожне паковання, у якому зберігаються продукти, є безпечним для людини.
«Після впровадження цих вимог українські виробники отримають можливість виходити на європейські ринки з пакованням, яке відповідає цивілізованим вимогам якості... Крок за кроком Україна впроваджує стандарти, які діють у країнах ЄС», — резюмували у Держпродспоживслужбі.