Названо продукти, які подорожчають до кінця року

22 жовтня 2022, 11:22 4675

Низка продуктів харчування подорожчає в Україні до кінця року.

Про це говориться у повідомленні ННЦ «Інститут аграрної економіки».

«Вартість хліба зростатиме у зв’язку з тим, що на це впливає велика частка вартості газу та електроенергії, які використовуються під час його виготовлення. До кінця року ціни на хліб зростуть ще мінімум на 7-8%. Тобто якщо сьогодні буханка коштує десь 30 грн, то до кінця року її ціна збільшиться приблизно на 2,5 грн — до 32,5 грн. Ціна на яйця також ймовірніше за все зростатиме. Це пояснюється тим, що збільшується вартість комбікорму, який впливає на 70% вартості яйця», — зазначає завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ ІАЕ Інна Сало.

Аналітики впевнені, що у випадку сильного підняття ціни на кукурудзу слід чекати значного подорожчання яєць — десь ще на 15-20% (тобто на 7-8 грн за десяток).

А за прогнозними розрахунками науковців очікується, що до кінця 2022 р. хліб може подорожчати ще більше — на 10-15%, зокрема ціна хліба житнього, житньо-пшеничного може скласти 37-38 грн. Ціна на хліб пшеничний з борошна першого ґатунку може також зрости на 4-6 грн/кг, на хліб з борошна вищого ґатунку — на 5-7 грн/кг, а на батон — на 3-5 грн.

«На тлі загальних інфляційних процесів середня ціна на олію соняшникову може зрости до 75 грн/л. Прогнозується зростання цін на овочі борщового набору на 15-25% за їх видами, зокрема до кінця 2022 р. середня ціна картоплі може скласти 11-12 грн/кг, капусти білокачанної — 20 грн/кг, буряку — 16 грн/кг, цибулі ріпчастої — 40 грн/кг, моркви — 30 грн/кг», — зазначає Інна Сало.

У той же час в «Інституті аграрної економіки» впевнені, що зі збором урожаю яблук ціни на них знизяться до 15 грн/кг (‑15%), а ціни на банани та цитрусові через низьку купівельну спроможність населення можуть залишитися приблизно на тому ж досить високому рівні.