Бізнес просить скасувати ліцензії на зберігання палива для власних потреб

12 грудня 2022, 16:26 2313

Європейська Бізнес Асоціація звернулась до народних депутатів із закликом відмінити на період воєнного стану ліцензії на зберігання палива для власних потреб у будь-якій тарі.

Про це говориться у повідомленні ЄБА.

Зазначається, що періодична відсутність світла, зв’язку, Інтернету тощо через обстріли рф спонукає бізнес, що працює в Україні, адаптуватись та шукати можливі альтернативні варіанти продовження роботи, аби зберегти виробництво, процес надання послуг, свою економічну діяльність.

«Компанії закуповують генератори, павербанки, старлінки тощо. Однак їх обслуговування також потребує ресурсів. Наприклад, для роботи генераторів ключовим є паливо. А оскільки генератори бувають різної потужності, відповідно, і кількість необхідного палива на годину може різнитись від 3-5 до 10 і більше літрів. Здебільшого бізнес використовує для роботи досить потужні генератори, тож компанії вимушені зберігати паливо в каністрах ємністю більше 5 л», — пояснюють в асоціації.

Відповідно ж до діючого законодавства, це вимагає отримання ліцензії на зберігання пального. Декларативного принципу для отримання такого виду ліцензії поки не передбачено законодавством. Більше того, великі підприємства, споживання палива якими перевищує 1 тис. м3 на рік, мають реєструвати акцизний склад, а це означає — створення проєктувальної документації, встановлення витратомірів та рівномірів, щоденну процедуру звітності тощо. Проте, що гірше, ці всі процедури в умовах війни займатимуть близько року, отримання ліцензії — до 20 робочих днів. Відповідно ж до Закону №481, за відсутність ліцензії чи за не реєстрацію відповідного акцизного складу передбачені штрафи.

«Водночас у стресових умовах блекауту та ракетних атак далеко не всі компанії встигли оформити відповідні ліцензії чи зареєструвати акцизні склади», — підкреслюють в асоціації.

Тож ЄБА просить розробити відповідні зміни до законодавства. Як варіант можна запровадити інформування ДПС щомісячно про обсяги придбання та використання такого пального. Всі первинні документи на придбання компанія включає у свою бухгалтерську звітність, що можна буде перевірити під час документальних перевірок у майбутньому.

У той же час Комітет Верховної Ради з питань податків та фінансів рекомендував парламенту звільнити бізнес від ліцензування для зберігання пального для генераторів обсягом до 2 тис. літрів, повідомив очільник комітету Данило Гетманцев у Telegram.

«Пальне у більших обсягах для заправлення генераторів платники податків матимуть право зберігати на підставі декларації, що подається суб’єктом господарювання до ДПС. Такий порядок діятиме протягом воєнного стану і 30 днів після його завершення», – пояснив він.

Також передбачається, що для цілей оподаткування екологічним податком генератори не є джерелом забруднення.

Водночас нардеп нагадав, що фізичним особам жодні дозволи не потрібні.