Рада повернула акцизи на бензин та дизпаливо

21 вересня 2022, 18:00 1970

Верховна Рада України прийняла у другому читанні законопроєкти про часткове повернення акцизів на бензин, дизпаливо та скраплений газ для фінансування ремонту доріг.

Про це народний депутат, перший заступник керівника парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк повідомив у Telegram.

Зокрема, прийняття законопроєкту «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо ставок акцизного податку на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану» (№7668-д) про повернення акцизів на пальне у другому читанні підтримали 255 депутатів.

Законом акциз на автогаз пропонується встановити на рівні 52 євро за 1000 літрів, а на бензин та дизпаливо — на рівні 100 євро за 1000 літрів. Наразі акцизи на паливо встановлені на рівні 0 євро за 1000 літрів. Водночас ПДВ на всі види палива залишається на рівні 7%.

Також законом передбачена пільга для Міноборони — на період воєнного та надзвичайного стану (але не пізніше 1 липня 2023 р.) на пальне для потреб Збройних Сил акциз залишиться на рівні 0 євро за 1000 літрів.

Крім того, Верховна Рада дозволила використовувати кошти, що надходитимуть від акцизів на палива у Дорожній фонд, на ремонт і відновлення доріг. За прийняття відповідного законопроєкту №7669 у другому читанні проголосували 269 народних депутатів.