Вперше рослини виростили в ґрунті Місяця

16 травня 2022, 18:02 2604

Джерело фото: apnews.com

В Інституті харчових і сільськогосподарських наук Університету Флориди (США) провели вдалий експеримент із вирощування рослин у місячному ґрунті.

Як повідомляє Associated Press, у зразок ґрунту, доставленого на Землю місією «Аполлон» понад 50 років тому (у 1969-1972 рр.), висіяли насіння рослини, спорідненої із крес-салатом.

Насіння проросло вже через два дні. Однак, уже після першого тижня через грубість та інші властивості місячного ґрунту дрібні квітучі рослини почали розвиватися повільніше, ніж розсада у звичайному ґрунті. Більшість місячних рослин зів’яли.

Дослідники припускають, що чим довше ґрунт був підданий дії космічної радіації та сонячного вітру на Місяці, тим гірше на ньому приживаються рослини. 

На думку вчених, зразки з «Аполлона-11», які були піддані впливу елементів на пару мільярдів років довше через старішу поверхню Моря Спокою, були найменш сприятливими для зростання. 

Цей експеримент називають важливим кроком до того, щоб зробити довгострокове перебування на Місяці можливим для людини та у віддаленому майбутньому вирішити проблему дефіциту продовольства на Землі.