Науковці: Вирощування кукурудзи екологічніше за інші культури

29 грудня 2021, 12:07 499

Кукурудза потребує набагато менше хімічної та механічної обробки, ніж інші культури.

Про це свідчать результати дослідженнь Інституту культурних рослин Юліуса Кюна, пише Topagrar.

Науковці встановили, що кукурудза у порівнянні з іншими сільськогосподарськими культурами найменше потребує і пестицидів. У той час як для озимої пшениці необхідно в середньому чотири обробки, для озимого ріпаку — п’ять, то для кукурудзи потрібно в середньому всього близько 1,5 обробки пестицидами.

Президент асоціації фермерів Бранденбурга Хенрік Вендорф зазначає, що кукурудза з року в рік дає порівняно стабільні врожаї на піщаних ділянках з невеликою кількістю опадів.

Попри переважно позитивні ефекти, не можна приховувати й недоліки. Зокрема, це — ризик виникнення ґрунтової та водної ерозії навесні й після збору врожаю через погане ґрунтове покриття. Вимивання поживних речовин через розріджену кореневу масу також є недоліком.

Але багато фермерів знають, як з цим впоратися, наприклад, за допомогою проміжних культур, квітучих підсівних культур, які служать їжею для корисних комах-запилювачів.

«У випадку дуже великих кукурудзяних полів застосовується структурна модернізація у вигляді живоплотів або створення трав’яних проходів», — пояснив Вендорф.