Компанія AgroSustain SA, яка була заснована в 2018 році як дослідницький проект Університету Лозанни, комерціалізує інноваційний процес покриття овочів та фруктів з метою зменшення відходів.
Через довгі транспортні маршрути тонни екзотичних фруктів (бананів, манго, авокадо тощо) щороку викидають споживачі або магазини, пише FreshPlaza.
«Наше бачення полягає в тому, щоб природним чином подовжити термін придатності продуктів, пропонуючи додаткову цінність як для роздрібних продавців, так і для споживачів, зменшуючи псування та, відповідно, харчові відходи на 40-50%», — розповідає засновниця та генеральний директор AgroSustain SA Ольга Дубей.
За її словами, компанія зараз зосереджена на Європі, частково через розташування у Швейцарії, а також на важливих країнах Латинської Америки. Один із провідних імпортерів фруктів Швейцарії, компанія Giovanelli, уже користується цією розробкою.
«Ми вже змогли залучити користувачів у Швейцарії, Німеччині, Франції та Нідерландах», — пояснює Ольга Дубей.
Їстівне та невидиме захисне покриття можна наносити на фрукт різними способами, наприклад, розпилювачем або занурюючи у воду.
«Покриття вже успішно використовується на більш ніж 20 різних продуктах, не лише на зрізаних квітах, екзотичних рослинах і бананах, а й на черешні та кісточкових фруктах. Наступним кроком буде нанесення його на широкий спектр овочів. Ми чекаємо підсумкової атестації», — додала Ольга Дубей.