Про це йшлося під час семінари Dow Seeds на тему «Високоолеїновий соняшник: як бути успішним у вирощуванні та отримувати додатковий прибуток від виробництва», говориться у повідомленні «Український клуб аграрного бізнесу».
Як зазначалося, у Європі щорічно споживається близько 1 млн тонн високоолеїнової продукції. Основними споживачами є Франція, Німеччина та Великобританія. За прогнозами експертів, дефіцит на високоолеїнову олію в країнах ЄС зростатиме. Попит збільшується і в країнах Азії, наприклад, всі заклади мережі «МакДональдз» у Китаї перейшли з пальмової олії на високоолеїнову.
За словами представника компанії Dow Seeds з Великобританії Річарда Баррелла, Україна має всі передумови стати одним з головних постачальників високоолеїнового соняшнику чи олії в Європу, адже має для цього усі передумови.
«70% світового врожаю високоолеїнового соняшнику вирощується в Європі (головним чином Франція та Іспанія), Україні та Росії. В той же час в Європі пропозиція вже не може задовольнити зростаючий попит, а урожайність та зайнятість площ під цією культурою сягнули ліміту. Таким чином Україна з її потенціалом до збільшення врожайності високоолеїнового соняшнику має можливість наростити експорт високоолеїнової олії в ЄС», — зазначив Річард Баррелла.
Наявні в Україні потужності дозволяють переробляти приблизно 500 тис. т високоолеїнового соняшнику. Головним фактором, що обмежує нарощення площ під цим видом соняшнику в Україні є нестабільна маржа для агровиробників. Її коливання спричинені нестабільним попитом та пропозицією на ринку. Переробники заохочують аграріїв вирощувати високоолеїновий соняшник та пропонують укладати форвардні угоди з поставкою товарного високо олеїнового соняшнику восени 2018 року з середньою премією 25-30 $/т, що дозволяє отримувати чистий прибуток 100 $/га. Якщо ж у компанії насіння є сьогодні, то вони можуть його продати з премією біля 40 $/т. У форвардних контрактах фіксується об«єм, який аграрій зобов«язуєтесь поставити, при цьому ціна закупівлі є середньо ринковою на момент продажу. Щодо характеристики насіння, що здебільшого закуповується, допустимий мінімум вмісту олеїнової кислоти в ньому становить 82%.
«Високоолеїнова соняшникова олія за своїм споживчим і складовим характеристикам є кращою, ніж оливкова олія, хоча й коштує в рази дешевше. На сьогодні Європа поступово переходить на високоолеїнову соняшникову олію. Вона майже така ж стабільна під час термічної обробки як пальмова олія, і саме тому має всі шанси бути більш доцільнішою у використанні для харчової промисловості. Зараз майже 98% української високоолеїнової соняшникової олії йде на експорт, основним чином в Європу — 92%. Таким чином озвиток високоолеїнового сегмента видається дуже перспективним напрямком, тим паче урожайність кращих сучасних високоолеїнових гібридів не поступається традиційним. Наша компанія пропонує високоякісне насіння 5 гібридів високоолеїнового соняшнику, розрахованих для вирощування в різних кліматичних зонах України», — зазначив Директор ТОВ «Дау Агросаєнсес Україна» Володимир Першута.
«Високоолеїновий соняшник демонструє висхідний ціновий тренд, котрий буде рости найближчих 2-3 роки. Цей ринок є доволі перспективний, і українським аграріям варто задуматися, як зайняти цю нішу», — підсумував генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький.