В Україні планують знищити понад тисячу га виноградників

23 серпня 2018, 12:47 4230

У Південних областях України викорчують понад 1 тисячу гектарів насаджень винограду, через низьку рентабельність.

 Про це заявив виробник винограду із Токмацького району Запорізької області Іван Захаренко, передає Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).

«Сьогодні, як велике досягнення чуємо про 80-відсоткову компенсацію вартості саджанців винограду, але який у ній сенс, якщо цього року у південних областях викорчують понад 1000 га, винограду. Вирощувати виноград — дуже дороге задоволення, людей вдарили по руках, їм сьогодні треба допомогти втримати хоча б те, що є», — наголосив фермер.

За його словами, на початку свого бізнесу на початку 90-х років, бізнес був більш рентабельним. Оптовики забирали виноград по $2 за кг, а часом ціна доходила до $3-3,5. Зараз, каже фермер пропонують по 5-7 грн/кг. Коли витрати на хімікати, добрива, пальне та зарплата збільшилися в рази.

Іван Захаренко каже, що затрати на утримання виноградника, його підприємство вимушене покривати іншими, високорентабельними культурами. Він вимушений засіяти 20 гектарів часником, коли виноград вирощується на 7 га.

Також, розвивати галузь виноградарства заважають постійні сварки між фермерами.

«Хоча ситуація могла б бути іншою, якби фермери вміли домовлятися між собою щодо строків постачання продукції на ринок. Більшість із них «викидають» на ринок недозрілі ягоди найпопулярнішого сорту Аркадія, навіть не дочекавшись поки відійде рання продукція з теплиць. Буквально закупорюють ринки, опускають ціну нижче плінтуса, сваряться між собою, плачуть, що у них, нема заробітку, в той же час не хочуть чути ніяких порад. Кажуть: «Краще продамо зелену ягоду по 20 грн. за кг, ніж дозрілу по 15 грн» — каже підприємець.

Та поки самостійно бореться за рентабельність виробництва свого винограду. Виходом для фермера став простий та недорогий спосіб: залишати виноград на кущах аж до жовтня, поки не схлине з ринку продукція такого ж типу.

«Так, його можуть пошкодити птахи, оси, сонячне проміння, але для цього є сітки та інші засоби фізичного захисту. Торік почали продавати виноград по 15 грн/кг, закінчили по 22 грн. Це в 3-4 більше, ніж пропонують зараз оптовики», — додав фермер.

Улюблена технологія господарства Захаренко — вирощування без зрошення. Це краще позначається на смакових якостях винограду: сухої речовини і глюкози, мікроелементів і вітамінів більше, в той же час нітратів та інших шкідливих елементів менше.

На думку бізнесмена, промислове та одноосібне виноградарство України можна відродити лише шляхом створення масштабної мережі переробних підприємств.