Виробники лохини заробили на 32% менше

02 жовтня 2021, 11:15 3050

Видатки виробників органічної лохини в цьому сезоні збільшились на 20%, при цьому роздрібна ціна на ягоду впала на 12%.

Про це повідомив засновник та CEO ТМ BigBlue від органічної ферми СВК «Ягідки» Олег Науменко під час форуму «Перехід на органічне виробництво: переваги для українських підприємств харчової та аграрної продукції».

«Українці мають низьку купівельну спроможність, до того ж ягода не є продуктом першої необхідності. Тому виробникам доводиться знижувати ціну на продукцію та отримувати нижчу маржу», — розповідає Олег Науменко.

За його словами, цього року ТМ BigBlue продали 600 тис. упаковок лохини. Крім ритейлу, компанія активно використовує такий інструмент продажів як соціальні мережі.

Серед проблем для органічних виробників Олег Науменко відзначив, що в українських торговельних мережах у категорії «ультрафреш» навіть органічної полички немає, і ритейл не бачить у цьому потреби.

«Також в Україні не працює закон про боротьбу з недобросовісними виробниками, які вказують на товарі еко- та біо-, не маючи до органіки жодного стосунку», — зазначає Олег Науменко.

Щодо екологічного пакування, то він розповідає, що в Європі не дуже дотримуються системи sistibiliti, яку пропагують.

«Там немає позитивних прикладів, які б надихали. Насправді в пакуванні ягід і фруктів у ЄС дуже багато пластику, навіть у сегменті органічної продукції. При цьому жодної додаткової гривні чи євроценту за екологічну упаковку ні в Україні, ні на ринках ЄС не дають. Є побажання деяких мереж до пакування, але доплат за це немає, тож у виробників немає стимулу переходити на нову тару», — стверджує Олег Науменко.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua