Експерт: Українські сади «заточують» під експорт

16 липня 2019, 08:00 2118

Більшість садівників зараз переорієнтовують сортовий склад під вимоги експорту.

Про це розповів селекціонер ягідних культур, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України Олександр Ярещенко, повідомляє Seeds.

«На ринках країн потенційних, чи вже існуючих імпортерів української продукції очікують той затребуваний асортимент, який відомий і добре продається на їхніх ринках. Особливо це чітко видно по яблуку. І якраз азіатський регіон вимагає певних сортів, це сучасні сорти Гали Фуджі, Ред Делішес і т.д.», — розповів він.

За словами Ярещенка, традиційний асортимент, з якого створювалися сади в Україні, не був з самого початку орієнтований на експорт.

«У нас були більш традиційні сорти, і всі вважали: внутрішній ринок — і більше нічого нам не потрібно. Тому більшість виробників зараз переорієнтовуються. Планують закладання насаджень з розрахунку на експорт. Чітко під конкретні країни, заводи», — розказав науковець.

Також це стосується сортів ягідних культур, додав Ярещенко.

«Коли ми говоримо про експорт саме свіжої продукції, не заморозки — далеко не всі сорти, особливо вітчизняного асортименту, на жаль не відповідають цим досить жорстким вимогам», — підкреслив селекціонер.

Він пояснив, що ягода досить довго перебуває в дорозі, і тільки кращі сорти світової селекції придатні для експорту ягідних культур в свіжому вигляді. Особливо це стосується більш м'яких ягід, таких як суниця, малина, ожина і т.д.

«Тому є два основних напрямки, які дозволяють вирішити цю проблему. Перший — реєстрація в Україні кращих сортів світової селекції, які стають офіційно доступними для українських виробників. Інший напрямок, з моєї точки зору найбільш стратегічно правильний — це створення власного інноваційного продукту. Власних сортів, які б відповідали сучасним вимогам до ягідної продукції і експортно та комерційно конкурентоспроможними», — наголосив Олександр Ярещенко.