Дослідження: 20% тепличників запроваджують інноваційні технології

07 травня 2020, 08:00 2058

У середньому 20% тепличників запроваджують інноваційні технології та шукають методи покращення умов праці та зниження агрохімічного навантаження на довкілля.

Такі результати отримані в ході проведеного дослідження командою UHBDP.

Онлайн-опитування показало, що більшість тих, хто займається тепличним господарством, — це чоловіки (68%). Найбільш популярними тепличними культурами серед клієнтів проєкту виявились огірки (17%), томати (15%), зелень (10%), перець (10%) та редис (6%).

Дослідження показало, що найбільш популярними технологіями виявились: застосування біопрепаратів, які використовує 74% опитаних, залучення дощових хробаків (73%), обігрів теплиці (66%), примусове провітрювання та вирощування сертифікованого насіння (63%). Усе це дозволяє знизити ризики закупівлі додаткових агрохімікатів, адже якісне насіння та подальші сходи є менш вразливими до хвороб і шкідників. Біопрепарати забезпечують превентивний захист, а хробаки перетравлюють складні органічні рештки на мінеральні сполуки, утворюючи гумус, що дозволяє дещо економити на добривах. Примусове провітрювання допомагає знизити вірогідність виникнення грибкових захворювань внаслідок застою повітря або перегрівання у спекотний період.

Найменш поширеними залишаються такі технології: залучення ентомофагів, мікоризи, використання тензіометрів.