Ціни на цибулю пішли вгору

20 вересня 2024, 18:00 270

Цибуля почала дорожчати на ринку України з початку поточного тижня.

Як повідомляють аналітики проєкту EastFruit, основною причиною подорожчання цієї продукції стали рясні дощі, які спостерігаються в південних областях країни. Такі погодні умови змушують фермерів призупинити збирання врожаю, що в підсумку призводить до скорочення пропозиції на ринку і підвищення цін на цибулю.

На сьогодні українські фермери декларують ціни на цибулю в діапазоні 10-15 грн/кг ($0,24-0,36/кг), що в середньому на 16% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Причиною такої цінової тенденції фахівці вважають підвищення попиту на дану продукцію з боку оптових компаній. При цьому через дощову погоду пропозиція цибулі в південному регіоні дещо скоротилася, що також надало підтримку цінам.

«Крім того, що дощі призупинили збирання цибулі, вони також можуть призвести до зниження якості продукції, яка залишилася в полі. Також аналітики повідомляють про те, що більшу частину цибулі хорошої якості фермери воліють закладати на зберігання, здійснюючи продажі нині невеликими партіями», — пояснюють фахівці.

Середня ціна на цибулю в Україні сьогодні фактично відповідає рівню минулого року.