Українські фермери дуже добре навчилися вирощувати цибулю не тільки в умовах Херсонщини, а тепер і в умовах Вінницької, Чернівецької, Тернопільської, Львівської областей.
Про це повідомив комерційний директор компанії «Ван Дайк Технікс» Андрій Марущак у інтерв'ю SEEDS.
«Ці регіони не були традиційними зонами вирощування цибулі. Такий перехід був вимушеним, але стався доволі швидко», — зауважив він.
Андрій Марущак запевнив, що цього року знов спостерігається перевиробництво цибулі.
«Але через електроенергію та відсутність якісних сховищ на весну вона знов буде коштувати величезні гроші. Тільки у 30% людей, які вирощують цибулю, є професійні сховища», — пояснив він.
Інші 70% мають сховища з менш енергоефективним обладнанням, які дозволять зберігати врожай певний період часу, і цибулю можна буде продати навіть в червні.
«Але втрати за той період будуть настільки великими, що питання, чи чекати до червня і продавати цибулю, наприклад, по 15 грн, чи краще продати її по 8-9 в листопаді, — буде дуже актуальним. Це і є енергоефективність плюс якість зберігання.
Різниця зберігання у перші два місяці непомітна. Навіть якщо ви зберігатимете овочі в звичайному сараї, нічого не трапиться за цей час. Але чи зможуть фермери її зберегти далі, після Нового року? І якими затратами це обійдеться?» — розмірковує фахівець.