Нині в різних частинах України площі під артишоком складають близько 5 га. Цей овоч фермери дедалі частіше починають вирощувати як один із варіантів диверсифікації бізнесу.
Про це розповів міжнародний експерт зі зберігання продукції та вирощування нішевих культур Павло Булгаков виданню «Садівництво та Овочівництво. Т.І.».
Він займається вирощуванням цієї культури на заході України — у Чернівецькій області, у центральній частині країни та на Одещині.
«Такий досвід дозволить мені сформувати експертну думку щодо вирощування артишоку в різних кліматичних умовах і, відповідно, надавати практичні рекомендації щодо схеми висадки, термінів проведення робіт, використання гібридних сортів тощо», — зазначає Павло Булгаков.
Одночасно він займається і популяризацією цього овочу. Нині в нашій країні культура споживання артишоків лише формується, тому багато хто не знає, як їх правильно готувати, і не здогадується про їхню величезну користь.
Він переконаний, що в Україні великий несформований ринок для цього овочу, тому можна сміливо його висаджувати, і варто це робити в різних регіонах, продовжуючи у такий спосіб терміни збору врожаю. Також поступово формується ринок збуту, адже здорове харчування стає дедалі популярнішим, чимало закладів харчування вводять артишок у своє меню, тому він стає затребуваним.