Аграрії можуть зменшити внесення добрив до 30% без втрати врожайності

09 лютого 2023, 11:15 1857

Компанія «БТУ-ЦЕНТР» практикує зменшення норм добрив без втрати врожайності за рахунок біопрепаратів з 2017 року. Українські мікробіологи 6 років тому розробили та протестували РК-мобілізатор ГРАУНДФІКС, який дозволяє зменшити внесення кількості добрив до 30%.

Про це розповів керівник Центрального та Південного регіонів «БТУ-ЦЕНТР» Максим Головатюк.

propData.content.image

Зараз цей продукт використовують в 11 країнах світу, зокрема ЄС, і 86% фермерів бачать результат його застосування. Ми демонструємо цю унікальну властивість — покращення засвоєння NPK уже протягом 6 років, але результати ефективності застосування препарату набули особливого значення саме цього року, коли в аграріїв немає іншого вибору, ніж економити на добривах.

За словами Максима Головатюка, ГРАУНДФІКС сприяє вивільненню фосфору та калію з ґрунту та мінеральних добрив, за рахунок чого підвищується коефіцієнт їх засвоєння рослиною. 

Дієвість препарату підтверджують і українські аграрії. Власник ТОВ «Мічуріна+» Олександр Чумак розповідає, що використовує препарати «БТУ-ЦЕНТР» на 20-25 $/га за рік у двох господарствах на загальній площі обробітку 3200 га. 

«Завдяки цьому досить суттєво скорочуємо затрати на деякі технології. Особливо зараз, коли добрива коштують дуже дорого. Застосовуємо під час посіву системи внесення рідких добрив. Робимо це для того, щоб зменшити обсяг витрат на 1 га. Тобто ми зменшуємо норми діючої речовини фосфору за рахунок його знаходження поряд із насіниною у більш доступній формі. Досягаємо цього завдяки калій-фосфор мобілізуючим бактеріям ГРАУНДФІКС», — ділиться досвідом аграрій.