Полтавська ферма заходить у сироваріння

07 квітня 2024, 08:40 1173

У ФГ «Фортуна-2015» (Полтавська область) утримують 82 корови, з яких 24 ‒ дійні. Молоко мають намір переробляти самотужки.

Про це журналу The Ukrainian Farmer розповіла співвласниця господарства Катерина Скрильник, пише AgroTimes.

Вона зазначила, що зараз опановують нову для себе справу сироваріння. Обладнання придбали завдяки міжнародним грантовим програмам.

«На якість молока, а, відповідно, і виготовлених із нього сирів дуже впливають корми, які споживає корова, — наголошує Катерина Скрильник. — Молоко навіть колір змінює, коли тварина споживає свіжу зелену масу. Багато хто припускався помилки, вважаючи, якщо білка та протеїну дати корові більше, то вона більше виробить молока. Навпаки — щоб не порушити травну систему тварини, потрібна велика кількість клітковини».

Господарство регулярно здає молоко у лабораторію в Полтаві, відбирає маститні проби під час кожного доїння — так контролює якість сировини.

За словами Катерини Скрильник, продуктивність поки що не надто велика: середній надій — 12-16 л на день на дійну корову. Адже фермери тільки-но започаткували племінну справу: купують у племінних господарствах худобу голштинської, української червоно-рябої, джерсейської та швіцької порід. Значна частина поголів’я — власного відтворення.