Компостування органіки дає аграріям 1000 грн/т економії

03 вересня 2022, 12:42 2409

ПП «Західний Буг» впровадило технологію аеробного компостування органіки, яке базується на застосуванні сучасного обладнання та комплексу технологічних рішень.

По це говориться у повідомленні підприємства на сторінці у Facebook.

«В умовах сьогодення особливо важливим є досягнення високих показників урожайності сільгосппродукції. Адже собівартість продукції суттєво зросла, а ціна реалізації зменшилась у порівнянні з попередніми роками. Тож найбільш перспективним є перехід традиційної системи землеробства на біологічну основу», — вважають у компанії.

І пояснюють, що це дасть змогу ослабити антропогенне навантаження на агроекосистему, а також забезпечить максимум умов для збереження гумусу в ґрунті та повноцінного використання його біопотенціалу, збереже водний баланс.

Крім того, зазначається, що тваринний гній і пташиний послід є токсичними відходами господарств і потребують утилізації. Стандартна схема поводження з відходами є витратною, малоефективною, має ряд недоліків (бруд, сморід, розмноження шкідливих комах, бур’яни) та тягне значні транспортні витрати.

«Для переробки підходить: гній, послід, гній рідкої та твердої фракції, солома, бадилля, продукти переробки рослин та інші органічні відходи. 1 т готового компосту залежно від вхідних компонентів містить у собі: N – 14 кг/т, P — 8 кг/т, K — 15 кг/т. Економефект на 1 т компосту становить 1000 грн», — підрахували в компанії.