Підготовка до посівної: як заощадити на добривах в умовах кризи

15 серпня 2022, 15:25 2827

Цього року вартість добрив очікувано збільшилася, а війна в Україні лише ускладнила ситуацію. Тому аграрії почали шукати альтернативні варіанти, і на сьогодні актуальною темою є підготовка до посівної кампанії в контексті стрімкого зростання цін на ринку добрив.

Про це йшлося 11 серпня під час круглого столу «Як працювати без добрив: економіка, якість, розвиток», організованого компанією «БТУ-ЦЕНТР» для фермерів, агрономів, ґрунтознавців, агрохіміків, власників господарств та фахівців у сільському господарстві. 

Як зазначив головний агроном «БТУ-ЦЕНТР» Олександр Ростоцький, за умови грамотного використання деструкторів-поліпшувачів ґрунту, препаратів РК-мобілізаторів та фіксаторів азоту цілком можливо заощадити на добривах без втрат для врожайності. 

Учасники круглого столу, зокрема представники великих українських аграрних компаній — Kernel Group, Continental Farmers Group, ТОВ «Укрпромінвест-Агро» — розглянули головні етапи підготовки ґрунту до посівної та роль біопрепаратів у цьому. Зокрема, обговорили питання підвищення ефективності деструкторів, поєднання їх із добривами, впливу різновиду обробітку ґрунту на ступінь деструкції, впливу зовнішнього середовища на деструктори тощо. 

Заступник керівника науково-дослідного відділу Kernel Михайло Журба поділився власним досвідом: у компанії, де він працює, деструктори використовують уже близько 5 років. 

Михайло Журба, заступник керівника науково-дослідного відділу Kernel

Зменшити норми добрив, поєднуючи їх із деструкторами лінійки Екостерн, можливо, але слід брати до уваги агрохімічні показники ґрунту. Потрібно точно знати, який тип ґрунту, скільки в ньому гумусу, органічної речовини, азоту, які форми азоту — це все буде суттєво впливати.

Заступник директора з технології рослинництва з наукових питань ТОВ «Укрпромінвест-Агро» Максим Комок зосередив увагу на тому, що внесення деструкторів допомагає знешкодити фітопатогени. На його погляд, противники деструкторів про це часто забувають. 

Максим Комок, заступник директора з технології рослинництва з наукових питань ТОВ «Укрпромінвест-Агро»

Скептики питають, навіщо потрібні деструктори, якщо можна банально внести той самий мінеральний азот, КАС, аміачну селітру, і буде деструкція. Цього року проти даного аргументу свідчить вартість мінеральних добрив. Але для прихильників внесення мінерального азоту в мене є зустрічне запитання: а кого ви годуєте цим азотом? Рослинні пожнивні рештки є одним із головних джерел збудників фітопатогенів. Якщо ми з року в рік вносимо мінеральний азот для певних культур, то тим самим культивуємо в ґрунті певні патогени. Враховуючи наступний негативний фактор — коротку ротаційність сівозміни — ми отримуємо ситуацію, коли постійно збільшується кількість фітопатогенів. Певним чином із цією ситуацією зіштовхнулася наша компанія декілька років тому.

Максим Головатюк наголосив, що застосування біопрепаратів може підвищити врожайність — це доведено дослідним шляхом. В якості прикладу він навів препарат Граундфікс. 

«На сьогодні ми випробували різні варіанти внесення біопрепарату Граундфікс. Зокрема, під передпосівну культивацію вносять від 3 до 5 л/га залежно від культури. Плюс застосування препарату у тому, що ми маємо хорошу післядію щодо врожайності та якості зерна на наступну культуру», — зазначив він. 

Граундфікс залишається ефективним навіть за зменшеної норми. Це підтверджують наукові досліди, проведені протягом трьох років у Вінницькому національному аграрному університеті. Позитивна динаміка врожайності зберігалася: за 0,5 л/га прибавка становила 0,5 т/га. 

Тетяна Хоменко, комерційний директор «БТУ-ЦЕНТР»

Цей рік дуже складний. Добрива подорожчали, є проблеми з постачанням та логістикою. Це фактично не дозволяє аграрію використовувати їх у тій кількості, як раніше. Але наші дослідження свідчать, що за умови гарного фону та живлення можна зменшувати кількість добрив. Є потенціал зменшення добрив на 30-50% без втрат для врожайності. Ці 30-50% можна компенсувати внесенням РК-мобілізаторів. Тому на багатих ґрунтах ми можемо впевнено радити цей рік і, може, ще наступний працювати без добрив або з мінімальними кількостями.