Для підвищення прибутковості господарство налагодило виробництво добрив

23 березня 2024, 10:30 935

У «АФ «Колос» готують добрива з відходів сільськогосподарського виробництва — компост на основі гною.

Про це на конференції «День агронома» розповів заступник директора з наукової роботи ТОВ «Агрофірма «Колос» Володимир Багатченко.

propData.content.image
Володимир Багатченко, заступник директора з наукової роботи ТОВ «Агрофірма «Колос»

Добриво містить усі основні елементи мінерального живлення для рослин (азот, фосфор, калій, кальцій, магній та інші). З компостом у ґрунт потрапляє велика кількість мікроорганізмів, які, розкладаючи органічну масу, перетворюють важкорозчинні речовини на легкорозчинні, доступні для рослин. Кількість мікроорганізмів становить приблизно 2% від загальної маси компосту.

Для створення цінного добрива до відходів агровиробництва додають мікробіологічний препарат. За 10-15 днів залежно від погодних умов до суміші майбутнього добрива додають біокомплекс, а пізніше — мікробіологічний продукт (усі препарати виробляють у лабораторії господарства). Так утворюється сипуче добриво з розміром частинок не більше 12 мм і вологістю 60-70%.

За словами Володимира Багатченка, дане добриво є цінним елементом поживних речовин для рослин, а також позитивно впливає на структуру ґрунтів. Крім того, компост на основі гною коштує значно дешевше за комплекс мінерального живлення.

propData.content.image
Володимир Багатченко, заступник директора з наукової роботи ТОВ «Агрофірма «Колос»

Якщо порівняти ціни на мінеральне та органічне живлення, то сьогодні нітроамофос 16:16:16, наприклад, коштує 27 тис. грн, а компост, який ми виготовляємо, — 432 грн/т. Але діючої речовини в нітроамофосі 480 кг, а в компості — лише 22,5 кг. Однак вартість цієї речовини становить 56,25 грн у NPK та 19,2 грн у компості.

Якщо внести 15 т компосту, це все одно, що використати 700 кг нітроамофоски (вартість д.р. на 1 га складатиме майже 19 тис. грн, тоді як у компості — 6480 грн), повідомив фахівець.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua