Глава порту Південний: будівництво терміналу Каргілл йде за планом

20 жовтня 2016, 16:50 2245

«М. В. Карго» розпочала будівництво перевалочного комплексу на території, що належить їй, — у проектованого причалу № 25 в акваторії морського порту «Південний».

Про це в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна» розповів глава адміністрації порту Максим Широков, коментуючи хід реалізації інвестиційного проекту з будівництва зернового терміналу «Каргілл».

«Ми зі свого боку, за затвердженого ТЕО, вже закінчили розробку проекту днопоглиблення, створення операційної акваторії підхідного каналу до причалу № 25 глибиною в 16 м. Проект вже направлено на проходження державної експертизи. Розраховуємо, що до кінця листопада отримаємо результати експертизи й оголосимо тендер», — уточнив він.

За словами керівника порту, проект буде затверджено на засіданні Кабінету Міністрів України, і, ймовірно, в лютому-березні 2017 року на об'єкті розпочнуться днопоглиблювальні роботи.

«У нас у цьому плані все гаразд, у фінансовому теж — гроші передбачено, всі розуміють важливість цього проекту», — запевнив Максим Широков.


Для довідки: нагадаємо, Cargill, АМПУ і ТОВ «М. В. Карго», створене одним із найбільших українських стивідорів компанією «ТІС», у серпні 2015 р. підписали тристоронній меморандум про наміри реалізувати інвестиційний проект в МТП «Південний». Запуск зернового терміналу потужністю 5 млн т на рік і причалу № 25 попередньо був запланований на 2017 рік.

Cargill в лютому 2016 року підписала з «М. В. Карго», що оперує в порту «Південний», інвестиційну угоду, згідно з якою Cargill вирішила інвестувати $100 млн у будівництво зернового терміналу. Сторони формалізували свої наміри шляхом підписання договору про придбання компанією Cargill 51%-ї частки «М. В. Карго».

У кінці вересні 2016 року про загрозу зриву цього проекту заявив глава Одеської облгосадміністрації Міхеїл Саакашвілі, звинувативши в цьому київських чиновників.