Дунайський аграрій розпочав збір ранніх органічних овочів

14 липня 2022, 09:20 2527

Джерело фото: Дунайський аграрій // Facebook

Господарство «Дунайський аграрій», яке займається виробництвом органічної продукції на Одещині, розпочало реалізацію ранніх овочів відкритого ґрунту. Загалом овочеві культури вирощуються на площі понад 20 га, асортимент налічує більше 15 культур.

Про це AgroPortal.ua розповів власник господарства «Дунайський аграрій» Роман Дяжук.

Роман Дяжук, власник господарства «Дунайський аграрій»

Баклажани, перець, помідори, огірки, гіркий перець, кабачок, цибуля, морква, буряк, кольрабі, броколі, батат — це далеко не повний перелік овочей, які ми вирощуємо. Якщо до цього додати ще баштанні культури — це близько 100 га. Переважну кількість овочів ми реалізовуємо в свіжому вигляді, але частину плануємо пустити на переробку, маємо вже замовлення на мариновані огірки, томатний сік.

За його словами, всі овочі висаджуються у відкритий ґрунт розсадою. Для цього використовується виключно органічне насіння, для деяких культур використовують насіннявиробництва Vitalis Organic Seeds, дочірнього підприємства Enza Zaden, яке пропонує на ринку 100% сертифіковане насіння овочевих культур, вироблене виключно органічним способом.

Григорій Швець, маркетолог компанії «Енза Заден Україна»

Тісна співпраця ТОВ «Енза Заден Україна» з «Дунайським аграрієм» триває вже 4 роки. Кожен рік ми поповнюємо асортимент сортів та гібридів і підбираємо ті, які найкраще підійдуть для ґрунтово-кліматичних умов господарства. Зокрема, в 2022 р. «Дунайський аграрій» вирощує гібриди гарбузів Брайт Саммер F1, Тіана F1, Маноск F1, дині — Кенаво F1, Егназіо F1, кабачків — Ардендо 174 F1, Лейла F1, цибулі — Монастрел F1 та Іроко F1, перцю — Банкерс F1 та Форахідо F1, гібрид огірка Дерія F1 та інші культури.

Він додає, що вирощування органічних овочів суттєво відрізняється від звичайних, адже перед виробниками стоять дещо інші виклики та задачі. Оскільки технологія вирощування органіки передбачає специфічне удобрення та засоби захисту, для фермера-органіка важливе поєднання максимальної стійкості до хвороб та шкідників на тлі стабільної урожайності. 

Водночас органічна продукція має володіти відмінними смаковими якостями, оскільки це одна з основних вимог її споживачів.

«Усі вищезазначені фактори дуже залежать від ґрунтово-кліматичних умов господарства, тому для кожного фермера, що займається вирощуванням органічної продукції, ми робимо індивідуальний підбір сортів та гібридів, які в його умовах вирощування покажуть найкращі результати», — зазначає Григорій Швець.


Людмила Лебідь, Іванна Панасюк, AgroPortal.ua