Чумак за рік планує вийти на 50% виробництва і повернути довоєнний виторг

10 лютого 2023, 16:18 3119

Каховський виробник кетчупів і консервації «Чумак» випускає свою продукцію на потужностях конкурентів по всій Україні і навіть за кордоном.

До війни «Чумак» займав близько 20% українського ринку, виторг за підсумками 2021 р. становив 1,3 млрд грн (без ПДВ). Тогоріч виторг на внутрішньому ринку скоротився майже на 70% — до 460 млн грн, а частка експорту впала з 25% до нуля, пише Forbes Україна.

Як розповів гендиректор ПрАТ «Чумак» Андрій Левчук, на Волинь компанія переїхала у травні, де з того часу виробляє томатну пасту і соус «Чумак Херсонський». Майонези випускаються на потужностях запорізької Delta Food, яку перевезли до Тернополя. Соуси — на столичному заводі виробника Olkom Group. А ось макарони і частину томатної пасти — на заводах у Туреччині та Італії відповідно.

У грудні «Чумак» повернув свої товари в АТБ та «Сільпо». Зайти одночасно у весь ритейл компанії складно, тому що тепер у неї асортимент наполовину менший, ніж до повномасштабної війни.

Левчук розповідає, що у 2023 р. «Чумак» планує відновити виробництво кетчупів, які до війни займали 25% ринку, але «ще дуже рання стадія проєкту».

Він уточнив, що до кінця року компанія планує вийти на 50% довоєнних обсягів виробництва брендованих товарів на внутрішньому ринку. А також повернути довоєнні виторги в гривні. Щоб досягти цього, асортимент поступово доповнюватимуть у всіх категоріях продуктів.

«Цей рік для того, щоб повернути внутрішній ринок, — каже Левчук. — І виробничих майданчиків у нас достатньо».

Також зазначається, що в компанії залишилося 110 ключових співробітників зі 1200, які працювали до початку повномасштабної війни.


Для довідки: «Чумак»  донедавна один із найбільших гравців на ринку томатних паст, соусів і кетчупів в Україні. У 2019-му новим власником «Чумака» став найбільший виробник рафінованої соняшникової олії в Україні  Delta Wilmar, що входить до сингапурської компанії Wilmar.