Війна в Україні зіпсувала полякам яблучний сезон

16 січня 2023, 19:00 2071

Сезон яблук 2022 року в Польщі став непростим через труднощі з продажем фруктів, збільшення витрат на енергоносії та добрива, а головне — нестачу робочої сили.

Про це заявив президент Асоціації виробників фруктів Мірослав Малішевський, пише видання «Наша Польща».

«Після нападу росії на Україну в лютому минулого року, а також втягнення білорусі у війну перекрито весь шлях експорту польських фруктів на східні ринки», — зазначає Малішевський.

Проте проблеми з експортом польських яблук на східні ринки почалися ще у 2014 році, після анексії Криму. Санкції, накладені на росію, не дозволяли з нею ані торгувати, ані використовувати її як транспортний коридор. Тоді польські підприємці експортували фрукти через білорусь та змогли відкрити багато нових ринків, особливо Єгипет, де за кілька років стали найважливішим постачальником яблук.

За словами експерта, з 2014 року Польща продовжувала відправляти на Схід кілька сотень тисяч тонн яблук щороку. Це більше, ніж споживання в самій країні. Однак із початком повномасштабної війни в Україні, через необхідність зберігати валютні резерви для закупівлі зернових, Єгипет істотно скоротив закупівлю яблук.