На ринку яблук в Україні вже три роки проблема — перевиробництво.
Про це розповів президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник, говориться у повідомленні асоціації.
За його словами, існує величезна кількість яблука, яке не відповідає певним експортним вимогам. До того ж, для України нині закриті ринки Сходу та Азії, які вітчизняні виробники розвивали останніми роками. Відтак із яблуками виник додатковий клопіт — відсутність ринку збуту.
«Крім того, в України з’явився конкурент із дешевими якісними яблуками. Це Молдова. Її «забанили» — тепер вона не має права постачати до росії. Враховуючи це все, з яблуками нині ситуація невесела. Буде невесело і далі. Багато людей навіть викорчовують сади. Дехто яблука так і не зібрав», — розповідає президент УПОА.
Щодо переробки, тут вже давно спостерігаються довжелезні черги. До того ж, яблучний концентрат не дуже поспішають виробляти.
«Український концентрат має високу якість, однак він недешевий. Сьогодні ж слід враховувати ще й недешеву логістику. Справа в тому, що той самий транспорт, який возить яблучний концентрат, возить і олію, і паливно-мастильні матеріали. На них попит і ціна такі, що з концентратом порівнювати навіть не варто. На сьогодні логістика стала дорожчою втричі. Тож чим дешевший продукт, тим менш вигідно його везти», — додає Тарас Баштанник.