В Індії українську соняшникову олію замінить російська

02 серпня 2024, 08:39 2785

Індія у 2024/25 МР планує менше покладатися на українську соняшникову олію та більше купувати олії інших походжень.

Про це повідомив керівник відділу досліджень товарних ринків Sunvin Group India Аніл Багані під час виступу на онлайн-конференції Trend & Hedge Club, пише ASAPagri.

«Ми прогнозуємо імпорт сирої соняшникової олії до Індії на рівні 3,4 млн т у 2024/25 МР, що нижче, ніж 3,5 млн т у 2023/24 МР. Для досягнення цієї мети нам доведеться більше купувати російську, аргентинську і, можливо, європейську соняшникову олію, а не українську. Україна постраждала від спеки, яка вдарила по врожаю. Урожай соняшнику тут буде близько 12,5 млн т, а олійність культури знизиться», — пояснює експерт.

Sunvin Group прогнозує імпорт сирої пальмової олії до Індії в 2024/25 МР на рівні 9,3 млн т, що більше, ніж 9,2 млн т у попередньому сезоні.

Водночас Багані зазначив, що Індія зіткнеться з деякими проблемами під час імпорту сирої пальмової олії через політику Індонезії, яка націлена на збільшення експорту продуктів переробки, а не сирої пальмової олії.

«Це пов’язано зі збільшенням потужностей з переробки пальмової олії в Індонезії. Це проблема для Індії, яка імпортує сиру олію і переробляє її на внутрішньому ринку», — додав експерт.

Щодо соєвої олії, то прогноз імпорту на 2024/25 МР становить 3,3 млн т проти 3,2 млн т  у попередньому сезоні.

«Цього року Аргентина майже подвоїть свій урожай сої. Отже соєвої олії з Аргентини вдосталь. Але це не так для Бразилії, оскільки там споживають більше соєвої олії через свою політику щодо біодизеля. Таким чином, вони мають близько 1,6-1,7 млн т експортного потенціалу соєвої олії цього сезону», — резюмував Аніл Багані.