Швейцарія у 2023 році імпортуватиме більше сиру, ніж відправить на експорт.
Такий прогноз зробила асоціація виробників молочних продуктів Swissmilk у своєму останньому
ринковому звіті, пише Bloomberg.
«Імпорт та експорт сиру протягом останніх
років змінювався на шкоду Швейцарії. Вперше в 2023 році слід очікувати негативне сальдо торгівлі», — заявили в асоціації.
Експерти відзначили, що зазвичай продажі сиру підвищуються на Різдво, яке у другій половині року завжди
компенсувало зниження початку року.
Однак цього разу розрив може стати занадто великим, щоб відіграти його.
Швейцарія — єдина центральноєвропейська
економіка, яка не є членом митного блоку Європейського Союзу, зберігає торгові бар’єри. Коли у 2007 році скасували
мита на сир у торгівлі з ЄС, пожвавився імпорт іноземної продукції.
Водночас високі ціни
формуються за рахунок зарплат, які в Швейцарії в
середньому на 32% вищі, ніж у сусідніх країнах, тому сир вітчизняного
виробництва дорожчий, ніж імпортний, що робить його менш конкурентоспроможним.
Згідно з даними швейцарського уряду, загалом продукти харчування в Швейцарії на 68% дорожчі, ніж у ЄС, молочні продукти та яйця на 54% дорожчі, а м’ясо — більш ніж удвічі.