Польські тепличники опинились на межі банкрутства

12 жовтня 2022, 14:56 5411

Витрати тепличних господарств Польщі на вирощування томатів за рік зросли в 4 рази, при цьому ціни на продукцію впали майже вдвічі.

Про це розповів представник групи виробників томатів Tomatex, член правління Асоціації виробників томатів і огірків у теплицях Польщі Каміль Станьєта, повідомляє «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

Він уточнив, що восени минулого року вартість реалізації томатів господарствами була 4 злотих за кг, а цього року — 2,5 злотих за кг. Тим часом, зросла ціна добрив, пального, зросли витрати на заробітну плату, тару, упаковку та робочу силу. Середнє зростання витрат порівняно з минулим роком становить 420%.

На думку виробників овочів закритого ґрунту, якщо закупівельна вартість томатів не зросте, то вони опиняться на межі банкрутства. Тепличникам зараз ледь вистачає коштів на купівлю розсади. А попереду зима і додаткові витрати на опалення та освітлення.

Водночас торговельні мережі вже укладають контракти на доставку томатів із Туреччини, Марокко, Іспанії. Покупці, найімовірніше, віддадуть перевагу імпортним овочам, оскільки місцеві томати взимку в роздробі коштують 16 злотих, а імпортні — 8 злотих.

Галузева асоціація неодноразово зверталася до прем'єр-міністра Польщі, до Міністерства сільського господарства з проханням виділення субсидій. Але відповіді поки що не було отримано.

«Надія помирає останньою, але я особисто перестаю вірити в щасливе вирішення всіх перерахованих проблем. Для мене найкращий варіант наразі — припинити виробництво на рік: звільнити людей, не платити кредити, теплиці опалювати рівно настільки, щоб труби не замерзли», — говорить Каміль Станьєта.

На думку Асоціації виробників томатів і огірків у теплицях Польщі, якщо почнеться масове банкрутство місцевих тепличних компаній, тоді продукцію польських агропідприємств замінить імпортна.