Європейські виробники консервованих і заморожених фруктів, джемів, фруктових консервів і компотів повідомляють про серйозне занепокоєння різким зростанням собівартості виробництва. Сектор переробки фруктів стикається зі зростанням витрат у всіх напрямах.
Про це повідомляє Freshplaza.
Зазначається, що у галузі відчувається різке зростання витрат на пакувальні матеріали, скляну тару, металеві банки, кришки, картон, дерево та пластик. Повідомляється про збільшення вартості до 60% для жерстяної (банки) та скляної тари.
Ціни на газ та електроенергію продовжують зростати, досягнувши історично високого рівня. Внаслідок різних пакетів санкцій проти росії, введених у дію ЄС, це, ймовірно, залишиться чинним у найближчому майбутньому.
Також повідомляється про значне зростання цін на цукор. Напружена ситуація з пропозицією — на тлі скорочення посівних площ цукрових буряків у ЄС й у зв'язку з майбутньою цукровою кампанією — відображається у виключно високих цінах на спотовому ринку. Тому сектор вимагає таких заходів, як тимчасова квота на безмитний імпорт цукру з третіх країн, щоб полегшити ситуацію на ринку. Проблеми з цукром збільшують загальне підвищення вартості сировини, у той час як фермери стикаються зі збільшенням витрат на енергію, добрива та нестачею сезонних сільськогосподарських робітників.
Крім того, загальне збільшення витрат на логістику, як і раніше, є реальністю після потрясінь у глобальних ланцюжках поставок. Строки постачання як сировини, так і готової продукції залишаються високими.
Сектор переробки фруктів у ЄС виробляє близько 1 млн т джемів, пюре та компотів, 550 тис. т фруктових консервів та близько 500 тис. т заморожених фруктів.