Замість джемів — борщові набори. Як війна змінює виробництво

02 липня 2022, 06:40 2005

Переробне підприємство «ФрутБанк» уже місяць готує сухі борщові набори для ЗСУ. Не маючи попереднього досвіду у цій справі, вони зуміли налагодити виробництво та вже направили захисникам на схід 300 пакетів таких наборів, а це — 1500 порцій борщу.

Про це AgroPortal.ua розповів керівник КП «ФрутБанк» Павло Дигдало.

До 24 лютого підприємство налагоджувало лінію з виробництва джемів та повидла на основі сировини від місцевих фермерів. Відкриття планували зробити влітку, в сезон збору ягід та фруктів, та всі плани зруйнувала повномасштабна війна.

За словами керівника комунального підприємства, ініціаторами проєкту будівництва переробного підприємства були сільськогосподарський дорадчий центр «Фермерська країна» та дві громади — Мостиська і Судововишнянська.

Ідея виникла через тісну взаємодію працівників дорадчого центру з фермерами

Під час поїздки до персикового саду в період, коли дозріли плоди, доводилось бачити, скільки персиків пропадає під деревами. Їх фермер не збирав, оскільки плоди із вм’ятиною вже б ніхто не купив. Однак вони були цілком придатними для того, аби виготовити з них, наприклад, джем чи варення. І це не єдиний приклад. Така ж ситуація з ягодами, зокрема, суницею садовою: коли ягода візуально має дефект, втрачається товарний вигляд, однак вона цілком придатна для виготовлення варення. Таким чином, виникла ідея створення переробного підприємства, яка в подальшому лягла в проєкт Міністерства розвитку громад і територій «Розвиток регіональної політики України», що реалізується за кошти, отримані від ЄС, а також за співфінансування Львівської ОДА та Львівської обласної ради і місцевих громад — Мостиської та Судововишнянської.

Загальний початковий бюджет проєкту — 22,5 млн грн

Однак цього року КП «ФрутБанк» має внести зміни до проєктно-кошторисної документації, додати роботи і матеріали, які попередньо не були передбачені. Також цього року змінились ціни на деякі матеріали, тому після внесення змін до кошторисної документації та проведення її експертизи матимуть актуалізований бюджет.

«Загальнобудівельні роботи були завершені ще у 2021-му, на початку цього року будівельники виправляли попередньо допущені ними недоліки. Саме на початку 2022 року ми почали роботу над внесенням змін до проєктно-кошторисної документації, однак 24 лютого нас усіх застала війна. І відтоді стало зрозуміло, що фінансування даного проєкту призупинене. Однак ми не чекали, а прийшли до Мостиської міської ради з ініціативою виготовляти сухі борщові набори для нашої армії, оскільки мали закуплене потрібне для цього обладнання», — розповідає Павло Дигдало.

На даний час на виробництві працює 5-7 волонтерів, у тому числі керівник і бухгалтер КП «Фрут Банк» Мостиської міської ради Львівської області.

propData.content.image
Павло Дигдало, керівник КП «ФрутБанк»

«Поки ми лише передали набори військовим, однак розуміємо, що наразі наших зусиль та зусиль міської ради замало, аби на постійній основі переробляти продукти та готувати такі набори. Постійно потрібно закуповувати пакети, томатну пасту, лавровий лист, перець, овочі, м’ясо. Частину таких борщових наборів мусимо продавати, щоб натомість купувати необхідні продукти. Тож на даний час ми виготовляємо набори для реалізації, щоб закупити все необхідне для виготовлення ще однієї партії  наборів для хлопців на передовій».

За словами Павла Дигдала, якщо вони виготовлятимуть 200 пакетів (1000 порцій) щодня, тоді собівартість одного пакету виходитиме 150 грн. Однак на сьогодні вони переробляють ті овочі, які мають у наявності, а це картопля, цибуля, часник. Все інше мусять купувати чи просити допомоги у міської ради.

«Поки складно сказати, скільки ми можемо виготовляти за день, оскільки для цього портібні всі інгредієнти. Наприклад, нам привезли 4 т картоплі, яку ми мусимо швидко висушити, оскільки вона починає псуватись, а за день можемо почистити, відварити і висушити не більше 100 кг картоплі, але робимо таким чином, щоб, крім картоплі, ще встигнути висушити 50 кг цибулі. Якщо ж не маємо інших овочів, за 1 день сушимо 50 кг цибулі та 100 кг картоплі. Однак, якщо б мали усі необхідні продукти і трішки більше людей, могли б говорити про виробництво 1000 порцій на день. Щоб виробити ці 1000 порцій борщу, нам необхідно переробити: 134 картоплі, 63 кг білокачанної капусти, 106 кг червоного буряку, 33 кг моркви, 24 кг ріпчастої цибулі, необхідно додати 200 пакетів по 70 г томатної пасти, 1,5 кг цукру, 1,5 кг солі, 0,25л яблучного оцту, 0,2 кг чорного перцю, 0,2 кг лаврового листа, 0,32 кг часнику та 75 кг м’яса (свинина або телятина)», — зазначає Павло Дигдало.

Завакуумований пакет такого борщу має термін зберігання 1 рік, адже всі продукти (окрім томатної пасти, яку докладють у стіку) в наборі — сухі, які пройшли дегідратацію

Фермери Львівщини продовжують чекати на завершення реалізації даного проєкту, хоча й розуміють, що в країні війна, а отже — відсутнє фінансування. Також усі розуміють, що це розвитковий проєкт, який забезпечить як мінімум 20 нових робочих місць, а також працюватиме на забезпечення продовольчої безпеки регіону. 

«На жаль, усі попередні врожаї овочів у наших фермерів уже закінчились, а нових ще немає, тож виходимо з того, що є. Частину продуктів нам передає міська рада, частину мусимо самі діставати і купувати, аби виготовляти надалі такі сухі набори. Також просимо тих, хто має бажання, долучитись до доброї справи — виробництва сухих борщових наборів для армії та допомогти овочами, м’ясом, приправами. Впевнені, що разом ми переможемо ворога: хто своєю роботою на передовій, хто — в тилу», — підсумовує Павло Дигдало.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua