На автошляхах та залізниці Румунії не буде місця для українського зерна

16 вересня 2023, 10:30 17313

Румунія пропонує Україні для експорту використовувати баржі, адже на автошляхах та залізниці через великий урожай місцевих фермерів немає місця для українського зерна.

Про це розповів директор Comvex Ден Долгін (Румінія) під час зустрічі Trend&Hedge Club. 

«Деякі українські компанії зробили інвестиції на прикордонних переходах, щоб збільшити спроможність експорту залізницею. Це також може бути рішенням. Але потрібно враховувати, що в Румунії цього року дуже хороший урожай, тому спроможність автодоріг та залізниці буде набагато менше для українського зерна порівняно з минулим роком. Тому потрібно активніше використовувати баржі», — зазначає Ден Долгін.

За його словами, певний час здебільшого експортним каналом для української агропродукції були баржі, але останні місяці в порти Рені та Ізмаїла почали прилітати російські ракети, щоб знищити спроможність України експортувати продовоьство. 

«Минулого року було запропоновано використовувати міст між Румунією і Молдовою для перезавантаження зерна з мосту відразу на баржі. З погляду операторів портів це найбільш ефективний метод. Краще баржами возити зерно, адже перевезення великих обсягів транспортом не є виходом із ситуації», — наголосив Ден Долгін.

Він додав, що Україна має знайти рішення, як захистити порти від обстрілів росії, оскільки в іншому випадку українських фермерів очікують не дуже райдужні перспективи.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua