Індія готова покрити дефіцит української пшениці

13 квітня 2022, 14:51 2545

Високий врожай та запаси зерна допоможуть Індії покрити нестачу пшениці на світовому ринку, спричинену вторгненням росії в Україну.

Про це пише Reuters

Як зазначається, Індія — другий за величиною виробник пшениці в світі — готова задовольнити будь-який додатковий попит на пшеницю з боку покупців з Південної Азії та Південно-Східної Азії, а також з інших країн Європи, Західної Азії та Північної Африки.

«Індійський ринок має достатні запаси, крім того, Індія знаходиться в зручному положенні, щоб задовольнити запити країн-імпортерів пшениці», — розповів виданню державний службовець Міністерства у справах споживачів, продовольства та громадського розподілу Судханшу Панді.

Він уточнив, що в Індії триває новий сезон врожаю пшениці, цього року виробництво становить рекордні 111,32 млн т, що робить його шостим сезоном поспіль, коли країна виробляє надлишок. Індії потрібно щонайменше 25 млн т пшениці щороку для реалізації програми продовольчого забезпечення.

Минулого року уряд закупив у вітчизняних фермерів рекордні 43,34 млн т пшениці, що значно перевищує обсяги, необхідні для програми добробуту. Цьогоріч держзакупівлі скоротяться. 

«Ми повинні задовольнити наші власні вимоги, а потім решта буде доступна для глобального експорту», — зазначив Панді.

За його словами, на 1 квітня запаси пшениці на державних складах склали 19 млн т, що значно перевищує плановий показник у 7,46 млн т.

Панді повідомив, що уряд заохочує експорт пшениці, звернувшись до керівництва портів і залізниць із проханням надати пріоритет вихідним вантажам пшениці.

Експорт пшениці з Індії досяг 7,85 млн т у фінансовому році до березня, що є рекордним показником і різким збільшенням з 2,1 млн т у попередньому році.

Водночас Панді зазначив, що експорт цукру з Індії очікується на рівні 8,2 млн т у поточному сезоні 2021-22 рр., що перевищує минулорічні 7,2 млн т.

«Цьогорічне виробництво (цукру) становить рекордні майже 35 млн т, а наша внутрішня потреба становить близько 26-26,5 млн т, тож ви дуже чітко бачите, що ми маємо надлишок від виробництва поточного року. І ще ми маємо запаси 8,2 млн т минулого року», — підкреслив урядовець.