Закупівля генераторів, плата за мито та дизель лягатимуть на собівартість продукції

05 грудня 2022, 14:25 2372

Вітчизняні підприємці втратили 5-8% доходу, а в деяких областях — 15-16% через пошкодження енергосистеми України.

Про це повідомив генеральний директор Спілки малих, середніх і приватизованих підприємств В'ячеслав Биковець у інформаційно-аналітичній програмі «Насправді».

«Якщо згадувати цей удар, який відбувся 16 листопада, я бачив дані по закладах громадського харчування, торгівлі, то втрати склали від 3-5%. Тобто через відсутність світла, через так звані простої, на які ставали ті чи інші підприємства. Гірша ситуація була після 23 листопада, по Україні це було 5-8% втрат, а по окремих областях вони складали 15-16%. Єдина область, у якої не було втрат, — це Житомирська», — зазначає В'ячеслав Биковець.

Зокрема, найбільші проблеми, з якими зараз стикається бізнес, — це повна зупинка виробництва, простій, розрив логістичних ланцюжків, зростання собівартості, скорочення попиту замовлень, втрата клієнтів та доходу.

На думку експерта, легше будувати свою діяльність тим, хто має генератори. Але багато закладів громадського харчування уже скоротили режим роботи, переглянули своє меню, щоб виключити з нього ті страви, які потребують певної кількості енергоємності.

В'ячеслав Биковець переконаний, що закупівля генераторів, плата за мито, бензин та дизель, на яких працює генератор, лягатимуть на собівартість продукції.