В Україні з’явився патріотичний сир

24 травня 2022, 08:00 1928

Виготовляти патріотичний жовто-блакитний сир у ФГ «Гураль» почали ще кілька років тому. Його возили на виставку «Агро» як презентацію їхнього регіону, куштували цей сир і в Кабміні.

Про це AgroPortal.ua розповів власник однойменного фермерського господарства на Львівщині Павло Гураль.

За словами власника ферми «Гураль», такий сир вариться у двох казанах. В одну форму закладається один, пізніше його перепресовують, і відразу до тої форми додається другий, і все разом закладається. Колір можна робити по-всякому: найпростіше використовувати харчові барвники, або ж додавати куркуму, лаванду чи чорницю. 

«Ідея зайнятись сироварінням виникла спонтанно. Десь років 15 тому мені просто захотілось козячого молока. І ось так, банально з декількох кіз у нас із часом утворилось фермерське господарство. Працюємо родиною — я, дружина, а в помічниках у нас 4 дітей. Ми не планували одразу масового виробництва молочних продуктів. Спершу смачненьке почали виготовляти для себе та рідних, дарували, брали на гостини. На День села роздали людям 30 кг сиру, що мали в холодильниках», — розповідає Павло Гураль.

Він додає, що крафтові, фермерські сири вирізняються своїм автентичним смаком, вони не схожі на ті, які виробляють на промислових сироварнях. Щоб зварити 1 голівку сиру вагою 1 кг, потрібно 10 л молока. Влітку ж із цього самого молока можна отримати 1,2 кг сиру — все через те, що худоба знаходиться на пасовищах.

Павло Гураль, власник ФГ «Гураль»

«Сироваріння — це не бізнес, це просто хобі, яке набрало трохи більшого масштабу. Паралельно у нас ще є купа різних справ, якими ми займаємось».

Виготовлення саморобного м’якого або твердого сиру в домашніх умовах — справжнє мистецтво. 

«У сироварінні є декілька напрямів. Виготовляти сир можна на заквасках, ферментах або ж за рахунок температурних режимів. Ми пробували на всьому, але найякісніші і довші за терміном зберігання саме ті головки сиру, які зваренні просто методом підігріву-охолодження. До речі, деякі можуть зберігатися у холодильнику 3 роки», — зазначає Павло Гураль. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua