Озвучено, скільки Україна наторгувала на ячмені

03 жовтня 2024, 08:00 252

За вісім місяців 2024 року загальний експорт ячменю уже становить понад 2,5 млн т на суму $404,135 млн.

Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, член-кореспондент НААН Олександр Нечипоренко.

За його словами, останніми роками найбільшими імпортерами вітчизняного ячменю, які забезпечують стабільний попит на нього та роблять важливою експортною культурою, є Китай, Туреччина, Іспанія, Саудівська Аравія, Лівія та низка інших країн.

«Торік Україна експортувала 2,2 млн т ячменю майже до 40 країн світу. Значні постачання здійснені до Туреччини (19,2%), Іспанії (18,0%) та Китаю (17,3%)», — додає науковець.

У 2023 році до трійки основних експортерів ячменю увійшли Австралія, Франція та Німеччина, на які припало більше половини світового експорту культури.

«Україна ж у довоєнні роки традиційно входила до топ-5 найбільших постачальників ячменю у світі. Торік, незважаючи на складну ситуацію, наша держава спромоглася забезпечити собі місце у топ-10 із часткою у 3,4%, посівши 8-му позицію у рейтингу основних експортерів культури», — резюмував Олександр Нечипоренко.