Крафтова компанія вироблятиме рослинний протеїн на експорт

12 грудня 2023, 14:50 1463

Компанія «Десналенд», яка спеціалізується на переробці насіння конопель, льону та гарбуза, не має експорту продукції. Є лише роздрібні продажі клієнтам, які виїхали за кордон і купують для власного споживання. Але підприємство працює у цьому напрямі, є вже й потенційні клієнти, зараз проходить оформлення документації для перших експортних постачань.

Про це AgroPortal.ua розповіла фінансовий директор ТОВ «Десналенд» Олена Демішева.

propData.content.image
Олена Демішева, фінансовий директор ТОВ «Десналенд»

Нам покупець замовив виробництво партії протеїнів веганських та протеїнових коктейлів за їхньою рецептурою. Виробництво даної продукції потребує значних капіталовкладень у документи та аналізи. Хоча це й одноразові витрати, але фінансово важкувато. Сертифікати, які у нас видаються, недійсні на території Європи, потрібні інші. Але вони в Україні коштують дорожче, ніж у ЄС. Тому нам дешевше відправити зразок у Європу, де зроблять сертифікацію, і на її основі ми здійснимо відправлення, ніж зробимо ці аналізи в Україні.

Щодо внутрішнього ринку, то в «Десналенд» зазначають, що для крафтярів торговельні мережі висувають нереальні умови входу — оплата за вхід, за введення торгової марки, оренду полиць тощо. Тому виробник поки працює з еколавками, прибудинковими магазинчиками та інтернет-магазинами.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua