Адаптація до зміни клімату. В Україні представлені посухостійкі сорти картоплі

03 вересня 2024, 13:20 1240

Температура влітку в Україні, що спостерігається останніми роками, вже не залишає сумнівів — клімат змінюється, і картоплярам потрібно підлаштовуватися під нові погодні умови. Адже зміна клімату вплинула не лише на південь та схід, але і на більш кліматично сприятливі для картоплі північні регіони.

Про це AgroPortal.ua розповів учасник Української асоціації виробників картоплі (УАВК), директор ТОВ «HZPC Україна» Ігор Чечітко.

За його словами, професійні виробники картоплі відреагували активним впровадженням зрошувальних систем, правильним внесенням засобів захисту, однак за тих температур, які спостерігалися цим літом, біологічні властивості сорту картоплі подекуди виявилися сильнішими.

propData.content.image
Ігор Чечітко, учасник УАВК, директор ТОВ «HZPC Україна»

Загалом питання зміни клімату є дуже актуальними для селекційних компаній. І в професійному картоплярстві все більше уваги приділяють питанням посухостійкості та жаростійкості. Розробники сортів уже протягом багатьох років працюють над «африканським» сценарієм вирощування картоплі. 

За словами Ігоря Чечітка, у лінійці компанії HZPC Holland, офіційним представником якої є  ТОВ «HZPC Україна» триває постійний підбір та створення сортів картоплі, які були б придатними до вирощування за стресових умов. В Україні серед них є як добре відомі столові сорти, а саме  дуже ранній Коломба та средньостиглий Лусінда. Також і новинки  ранньостиглий столовий сорт Камелія та середньопізній універсальний сорт Кайман, які було включено до реєстру цього року. 

propData.content.image
Ігор Чечітко, учасник УАВК, директор ТОВ «HZPC Україна»

Звісно, вибір сорту здійснюють залежно від призначення, зони та ґрунтово-кліматичних умов. Але спільним залишаються їхні посухо- та жаростійкість — властивість не втрачати тургор за високих температур. Посухо- та жаростійкі сорти від HZPC показали здатність формувати плановану врожайність за температур до 40°С у період вегетації в Туреччині, Іспанії, Португалії та окремих країнах Середземномор’я. 

Представник компанії додає, що, незважаючи на прогнозовану складну ситуацію з доступністю імпортованої насіннєвої картоплі, HZPC гарантує наявність посадкового матеріалу  жаростійких сортів за попереднього їх замовлення. Це дозволить задовольнити попит, адаптувати професійне українське картоплярство до останніх змін клімату та забезпечити продовольчу безпеку України.


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua