Нідерланди продовжують підтримувати українську галузь картоплярства

02 вересня 2024, 15:28 2070

Нідерланди підтримують картопляну галузь в Україні вже багато років від удосконалення технології вирощування, зберігання, формування інституційних спроможностей до реалізації експортного потенціалу. Наразі актуальним є питання формування стратегії розвитку галузі, зважаючи на виклики, спричинені війною, втрати інфраструктури та ускладнення логістики.

Про це розповіла радниця Посольства Королівства Нідерландів із сільського господарства Каролін Спаанс під час Всеукраїнського дня картоплі Potato Ukraine 2024, що відбувся у Волинській області на базі ФГ «Еко Тур».

За її словами, досвід Нідерландів може бути корисним для представників українського сектору для визначення пріоритетів та налагодження співпраці з міжнародними організаціями. 

propData.content.image
Каролін Спаанс, радниця Посольства Королівства Нідерландів з сільського господарства

Уже багато років триває обговорення, якими мають бути наступні кроки в галузі картоплярства, і переробка це один із найпріоритетніших напрямів. На заході я мала змогу поспілкуватися з виробниками, переробниками та постачальниками галузі й почула багато аргументованих ідей, які мають сприяти розвитку галузі та загалом економіки України. Переробка є важливим кроком, але вона не обмежується інвестиціями в переробні підприємства, а потребує ще розгалуженої мережі виробників сировини, продукція яких має відповідати стандартам якості та забезпечувати потрібні для переробки обсяги сировини. Тобто потрібно налагодити тісну та ефективну взаємодію всіх учасників та постачальників галузі.

Підтримка Нідерландів не обмежується проєктами для розвитку українського сектору картоплярства, вже реалізується спільний проєкт у Чернігівській області за участі приватного бізнесу з Нідерландів та України. 

Каролін Спаанс розповіла, що цей проєкт фінансується урядом Нідерландів у межах першого туру програми UPF (Ukrainian Partnership Facility), і вже у жовтні стартує другий тур фінансування. Заявниками на отримання субсидії можуть бути нідерландські компанії, які хочуть реалізовувати проєкти в Україні, націлені на її відбудову та стале відновлення.

Детальніше про проєкт за посиланням

Познайомиися з іншими варіантами фінансування


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua