Розкладемо МакМеню на частинки

18 січня 2018, 07:01 20047

Існує безліч теорій, думок та поглядів щодо продукції McDonald's. Але ж факти промовляють самі за себе: у 2016 році відвідувачі закладів «Макдональдз Юкрейн» придбали близько 64 млн бургерів основного та сезонного меню.

Україна була 102-ю країною, де почала розвиватися мережа McDonald's. 24 травня 1997 року в Києві відкрилася перша закусочна «Макдональдз Юкрейн». Тепер таких закладів вже 81 у 18-ти українських містах.

Джерело фото: «МакДональдз Юкрейн»
Джерело фото: McDonald's

Думаю, ви неодноразово замислювалися над питанням: хто ж постачає яловичину, салати та булочки у McDonald's? Тому ми розпитали директора з організації поставок Інну Мчедлешвілі про постачальників продукції до ресторанів швидкого харчування «Макдональдз Юкрейн».

Джерело фото: МакДональдз Юкрейн
Джерело фото: «МакДональдз Юкрейн»

«Безпека та якість продукції є одними з пріоритетів компанії «Макдональдз Юкрейн», адже щодня у наших закладах ми обслуговуємо тисячі відвідувачів та несемо відповідальність за те, щоб вони мали змогу безпечно ласувати  улюбленими стравами. Контроль продукції здійснюється на всіх етапах ланцюга постачання харчових продуктів: від виробництва інгредієнтів до їх продажу», — зауважила Інна Мчедлешвілі.

У «МакДональдз» є внутрішня система контролю якості і безпеки продукції та інгредієнтів, які виготовляються партнерами для ресторанів мережі. Ця система включає всі міжнародні стандарти, які визнає GFSI (Global Food Safety Initiative): FSSC 22000 (Food Safety Certification 22000), International Food Standard (IFS) і BRC Global Standard for Food Safety. Вони ґрунтуються на принципах системи HACCP.

Джерело фото: «МакДональдз Юкрейн»
Джерело фото: McDonald's

Директор з організації поставок «Макдональдз Юкрейн» розповіла, що на їхнє замовлення незалежна аудиторська компанія проводить аудити на підприємстві на відповідність стандарту, який там запроваджено. Також є низка вимог, які не входять до жодного з перерахованих стандартів і є специфічними для компанії. Наприклад, відповідність продукту специфікації «МакДональдз» та інші. Компанія завжди проводить інспекційний аудит, перш ніж почати співпрацювати з новим постачальником.

«За необхідності даємо виробнику час на впровадження необхідних процедур та підтвердження їх ефективності на виробництві. Якщо підприємство повністю задовольняє стандартам «МакДональдз»  і готове це підтверджувати на щорічній основі, воно може стати нашим постачальником», — розповіла Інна Мчедлешвілі.

Джерело фото: «МакДональдз Юкрейн»
Джерело фото: McDonald's

Вимоги компанії «Макдональдз Юкрейн» до безпеки та якості продукції є однаковими у всьому світі. Вони можуть відрізнятися у частині законодавчих норм, які запроваджені у кожній країні. 

Близько 70% постачальників «Макдональдз Юкрейн» є українськими компаніями. «Співпраця з місцевими підприємствами відповідає глобальній стратегії «МакДональдз» з локалізації виробництва, оскільки дає змогу спростити процес закупівлі і постачання, знизити собівартість продукції та утримувати доступні ціни, робити внесок у розвиток українських підприємств і місцевої економіки», — поділилася Інна Мчедлешвілі.

Джерело фото: «МакДональдз Юкрейн»
Джерело фото: McDonald's

Наприклад, біфштекси для ресторанів виготовляє компанія OSI Food Solutions (Вінницька обл.), булочки для бургерів випікає »Іст Болт Україна» (м. Дніпро), Білоцерківський молочний комбінат постачає молочні суміші для десертів, компанія «Чумак» (Херсонська обл.) — кетчуп, майонез, соус «Сирний», мариновані огірки, ТД «Шантіль» (Київська обл.) забезпечує заклади «Макдональдз Юкрейн» випічкою, «Овостар» — яйцями. Також в Україні виготовляються напої, салати (вирощуються в літній сезон), вівсяна каша тощо.

А от картоплю для «МакДональдз Юкрейн» та для «МакДональдз» у деяких інших країнах Європи постачає польська компанія «Фарм Фрітс». Картопля фрі виготовляється з елітних сортів — Рассет Бурбон та Інноватор.

Джерело фото: «МакДональдз Юкрейн»
Джерело фото: McDonald's

«Українські партнери поставляють нам не тільки продукти, а й, наприклад, упаковку, елементи декору для наших ресторанів. І ми продовжуємо працювати над збільшенням частки українських постачальників», — розповів в одному з інтерв'ю для ЗМІ генеральний директор «Макдональдз Юкрейн» Гжегож Хмелярский.  

Також директор з організації поставок Інна Мчедлешвілі зауважила, що правильні доставка та зберігання продуктів є важливими критеріями гарантування їх якості та безпеки. Заклади «Макдональдз Юкрейн» отримують продукцію від постачальників у замороженому або охолодженому вигляді. Наприклад, біфштекси доставляються до «Макдональдз Юкрей» у спеціальних морозильних камерах за температури від -18 до -23ºС, за цієї ж температури вони зберігаються у закладах до моменту їх приготування.

Джерело фото: «МакДональдз Юкрейн»
Джерело фото: McDonald's

Такі продукти, як салати, молочні суміші, доставляються охолодженими до температури +1-4ºС, за цієї ж температури вони зберігаються у ресторані.

Гжегож Хмелярский також відмітив, що «Макдональдз» не шукає постачальників на хвилі ентузіазму, тому що потім може виявитися, що вони не готові до стабільної і відповідальної роботи. «Ми зазвичай працюємо з компаніями, які мають гарну репутацію, сертифіковані потужності і значні обсяги виробництва», — сказав він.


Наталія Помянська, AgroPortal.ua