Популяризація козівництва. Як сироварня на Хмельниччині вирощує українського поціновувача козиної продукції

14 жовтня 2023, 06:00 2321

Сімейна сироварня Monsher на Хмельниччині вже понад 6 років створює крафтовий сир із молока з власної козиної ферми. Виготовляють продукцію за європейськими технологіями, використовуючи лише натуральні інгредієнти, тому всі сири на 100% безпечні та корисні.

«Історія створення нашого сімейного бізнесу почалася з того, що мені терміново потрібно було підняти імунітет своїй донечці. І козяча продукція настільки сприяла здоров’ю всієї родини, що я просто закохалась у сироваріння та кізоньок. Тоді й народилась ціль: популяризувати козівництво в Україні. Я пройшла навчання сироварінню у різних країнах: Швейцарії, Італії, Франції, Норвегії, а також у найкращих сироварів України», — розповіла AgroPortal.ua власниця сироварні Оксана Синюк.

Свою продукцію Monsher реалізують через власну сторінку в Instagram, де показують зовсім нетипове життя крафтового сировара та фермера — кумедні кізоньки, історії з подорожей, сироваріння та пригоди на фермі, рецепти і, звісно, багато-багато сиру. 

«Козівництво та сироваріння — цікава, але дуже затратна справа. В усьому світі воно дотаційне, адже з 10 л молока можна виготовити лише 1 кг смачного справжнього сиру. Ми ж розвиваємо це самотужки і прагнемо досягти високих результатів, адже в майбутньому плануємо створити на фермі гарне та затишне місце, куди будуть приїздити дітки та дорослі, щоб помилуватись нашими чудовими тваринами та посмакувати смачний подільський сир. Оскільки ми багато подорожували по всьому світу, я куштувала та бачила безліч різних сирів. Тож у своєму виробництві завжди в пошуках «свого» сиру. Як митець постійно творю, адаптуючи техкарти під своє молоко та свого споживача, невпинно впроваджуючи в наш асортимент новинки. Завдяки швидкому зворотному зв’язку отримую позитивні відгуки, що підштовхує мене рухатись уперед, незважаючи на проблеми, яких теж вистачає», — розповідає власниця сироварні.

Візитівкою Monsher є мікси, які складаються з 17 видів сирів, і всього лише за 1000 грн. 

«Це дуже зручно для моїх замовників: якщо купують для себе, то постійно куштують щось новеньке. А якщо купують на подарунок, то точно впевнені, що будь-хто знайде серед такого асортименту свого фаворита. Мені дуже приємно читати в повідомленнях: «Отримали ваш мікс у подарунок, він неперевершений. Зробіть, будь-ласка, кілька таких і відправте за такими адресами…». Це і є те, що дає мені сили 6 років поспіль працювати та творити задля досягнення мрії: виростити свого українського поціновувача козиної продукції», — підсумувала Оксана Синюк. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua